torsdag 31 maj 2012

Melodifestival och ILO-nej

Melodifestivalen. Ett av senare års värsta magplask i politiken stod Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder för när han kritiserade att melodifestivalen nästa år skall anordnas i Sverige därför att den vunnits av den svenska sångerska som bär artistnamnet Loreen. Hon heter egentligen Lorine Zineb Noka Talhaoui och är född 1983 i Västerås och har delvis marockanskt ursprung. Det hör till saken att Loreen var den enda av artisterna som tog kontakt med oppositionen i Baku och därmed kritiserade diktaturregimen. Loreen är verkligen värd att gratuleras av oss övriga svenskar. Det gäller även den promille som jag själv tillhör och som är genuint ointresserad av melodifestivalen.

Loreens ställningstagande lovordas av ledarskribenter och mänskorättsaktivister i Sverige och Västeuropa. Jag är tyvärr inte säker på att det uppskattas av arrangörer av sång- och musikframträdanden i t.ex. Mellanöstern och Nordafrika. Loreen är förmodligen lite väl kontroversiell för att framträda i MENA-länderna. Att hon är en typisk svensk kulturarbetare framgår av en intervju i Dagens Nyheter, där hon använder ett språk som är späckat med svordomar för att framföra synpunkter som i sak är vettiga.

ILO-nej. Mona Sahlin blev inte chef för ILO, trots att Sverige är en av de stora bidragsgivarna till organisationen. Hon har som bekant en rejält tilltagen pension och får väl i värsta fall vänta till 2014 då hon koras till arbetsmarknadsminister i Stefan Löfvens regering. Att Mona Sahlin inte fick arbetet som chef för ILO är inget att vara skadeglad över. Hon är säkert inte sämre än övriga kandidater. Det är tydligen lite svårt att placera henne utomlands. Ett begränsat uppdrag i Palestina, som var aktuellt efter hennes avgång som partiledare för Socialdemokraterna, hör man numera inte talas om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar